URBANITY idéverksted med innbyggere på Bryggen, Bergen
12. og 13. Mars 2024
URBANITY har samlet beboere og næringsliv representanter på Bergen for en workshop om deres forståelse og perspektiv om utfordringene de har i Bergen sentrum. Workshopene ble holdt ved Kristi krybbe skole 12. og torsdag 13. mars 2024. Vi forsøkte å skape en god ramme for å finne ut hva innbyggerne er opptatt av, men også foreslå løsninger ved bruk av luftforurensnings- og trafikksensorer.
Bryggen er den gamle bykjernen med næringsliv og turisme, men også skoler, barnehager og fastboende innenfor et begrenset geografisk område. Gammel og til dels vernet bebyggelse, nåværende infrastruktur i kombinasjon med topografien, gjør det svært komplisert å endre på de fysiske forholdene. Under workshopen kom det også frem hvordan mange organisasjoner og næringslivsaktører foretrekker å være lokalisert i sentrum av Bergen. Dette, sammen med turistpresset, skaper en økt belastning på bykjernen. Vi utforsket hvordan denne dynamikken kan påvirke både trafikkfrekvensen og luftforurensningsnivåene, og hvilke løsninger som kan være mest effektive for å håndtere disse utfordringene.
På workshopen deltok innbyggere fra Bergen sentrum i ulike aldre, yrker og livssituasjoner. Både lokalt næringsliv og kommune var representert. Formålet var å sammenligne erfaringer og finne felles utfordringer i lys av den pågående utviklingen i området.
Workshopen har brukt et spill som verktøy for å introdusere innbyggere i kompleksiteten av avgjørelser kommuner må ta når de jobber med byutviklingen. Ved å introdusere spillifiseringselementer som rollespill, scenarier og beslutningsspill, har deltakerne 1fått en mulighet til en mer praktisk og hands-on opplevelse av utfordringene og dilemmaene som kommunene står overfor. Dette kan bidra til å øke forståelsen for hvordan ulike faktorer som økonomi, infrastruktur og bærekraft må veies opp mot hverandre i beslutningsprosessene. Spillifisering hadde også mål om å oppmuntre til diskusjon og samarbeid, da deltakerne må jobbe sammen for å finne ut hvordan bruk av sensorteknologi påvirker disse komplekse problemstillingene.
Økt turisme, spesielt fra cruiseskip, ble belyst som en betydelig utfordring under workshopen. Flere fastboende i den gamle bykjernen uttrykte at de føler seg påtrengt med en redusert følelse av frihet på grunn av denne turiststrømmen. Turistbusser, som ikke bare tar over parkeringsplasser, men også står og går på tomgang, bidrar til forurensning sammen med cruiseskipene. Det ble også bemerket at store turistgrupper som bruker el-sparkesykler og segways, ofte benytter de samme gatene der barna leker eller går på skolen, noe som skaper ytterligere bekymringer. Disse problemene krever oppmerksomhet og løsninger som både tar hensyn til byens økonomi og innbyggernes velferd.
Topografi og vindforhold spiller en vesentlig rolle i opplevelsen av forurensning i Bergen. Den unike topografien, med fjellene som omkranser byen, skaper en ‘sentrumsgryte’ der forurensningen kan bli liggende i lange perioder uten vind. Samtidig gir det mindre plass for fastboende som vises i disse temaene. Deltagerne uttrykte utfordringer knyttet til sikker sykkelparkering, både i forbindelse med transport til og fra jobb og fritidsaktiviteter. Mange av sykkelveiene i Bergen oppleves som livsfarlige. I tillegg ble mangelen på innfartsparkering, spesielt for innkommende biler som har problemer med å navigere i de trange gatene.
Deltakerne i workshopen kom med en rekke forslag for å takle disse utfordringene. De var enige om at åpne data om forurensning og trafikkfrekvens kan være svært nyttige for logistikken i byen, og spesielt for ruteplanlegging. Det var også en positiv holdning til å bruke disse dataene for mer regulering, spesielt for å overvåke frekvensen av mennesker og trafikk. Andre foreslåtte tiltak inkluderte bedre og billigere offentlig transport, samt innføring av strengere reguleringer og fartsgrenser.
Workshopen skapte et rom for deltakende diskusjon og ga verdifull innsikt i hvordan beboerne ser på utfordringene og mulige løsninger. Denne åpne dialogen bidro til å fremme en dypere forståelse av problemene som byen står overfor, og hvordan vi kan arbeide sammen for å løse dem. Det var tydelig at beboerne er engasjerte i å finne bærekraftige løsninger, og deres bidrag har vært uvurderlige i vår fortsatte innsats for å forbedre livskvaliteten i Bergen.

